Utförlig information om Maltofer som ersätter Glutaferro vid järnsubstitution

Christiane Garnemark medlem i ePED-redaktionen har svarat utförligt om Maltofer som ersätter Glutaferro vid järnsubstitution.

Bakgrund om Maltofer

Maltofer är ett godkänt läkemedel mot järnbrist som har använts i många år i flera andra länder, men det har inte varit marknadsfört i Sverige förrän det registrerades här förra hösten. Under våren har vi gjort en genomgång med särskilt fokus på prematurer och nyfödda, eftersom Maltofer inte har indikation för denna patientgrupp i Sverige. I samband med utredningen upptäckte vi att preparatet dock används för nyfödda/prematurer i andra länder. En pålitlig källa är Australasian Neonatal Medicines Formulary (ANMF). Länk till deras information om järn: Iron – newborn use

Vi har haft kontakt med Vifor, företaget som marknadsför Maltofer i Sverige, och de har varit mycket tillmötesgående och svarat på våra frågor. De har dessutom uttryckt intresse för samarbete om Neonatalföreningen i Sverige vill initiera en studie om Maltofer för prematurer och nyfödda.

Tillgänglighet och förmån

Maltofer finns nu receptfritt på apotek i Sverige, men kan även skrivas ut på recept om så önskas. Företaget har informerat oss om att de förbereder en ansökan till TLV om läkemedelsförmån, eftersom de är medvetna om att detta skulle underlätta för vården. Denna process tar dock tid. Att Neonatalföreningen nu rekommenderar Maltofer kan sannolikt bidra positivt i frågan.

Att Maltofer ännu inte ingår i läkemedelsförmånen är förstås en utmaning, särskilt för familjer med begränsat ekonomi. Glutaferro är tyvärr inte ett långsiktigt alternativ, dels på grund av kort hållbarhet (2–3 veckor), dels eftersom Läkemedelsverket varit tydliga med att särskilt tillstånd för licensförskrivning för Glutaferro på recept inte kommer att förlängas.

Om Maltofer ska delas ut till föräldrar eller ett recept ska skrivas är en lokal fråga och beslutas av respektive verksamhet. ePed-redaktionen har tyvärr inget inflytande över detta. Vi vet om att det finns olika upplägg för andra läkemedel, till exempel vitamin D-droppar, där de på vissa enheter delas ut till familjerna, medan det på andra håll förväntas att föräldrar köper det själva på apoteket.

 ePed-instruktionerna är nu. uppdaterade med  Maltofer, finns på epeds hemsida. Kolla gärna på referenserna vi har lagd till – det är enbart en del av det bakgrundsmaterialet vi samlade ihop.


Publicerad
2025-05-23 av Pontus Challis
Uppdaterad
2025-05-25 18:06