Gunnar Sedin – minnesord

Som tidigare meddelats har professor Gunnar Sedin gått ur tiden. Nedanstående runa är skriven av Erik Normann, verksamhetschef-neonatologi på Akademiska barnsjukhuset, Uppsala.

Gunnar Sedin, en av Sveriges pionjärer inom neonatologi, avled på morgonen den 2 maj 2014 efter en längre tids sjukdom. Han blev 74 år.
GunnarSedin
Gunnar föddes 1939 i Norsjö, Västerbotten, tog sin läkarexamen i Uppsala 1969, disputerade 1973, fick specialistkompetens inom pediatrik 1975 och blev senare specialist i neonatologi. Han fick en professur i perinatalmedicin vid Uppsala universitet 1985.

Som aktiv kliniker byggde han upp och utvecklade neonatalvården i Uppsala. Han forskade inom flera områden och var världsledande inom transepidermala vätskeförluster hos nyfödda barn relaterade till olika mognadsgrad och vårdåtgärder. Intresset för nyfödda barns vätskeomsättning ledde till studier rörande lungans vätskebindande makromolekyler (hyaluronan) och hudens vätskekanaler (aquaporiner) under olika perinatala betingelser.

Gunnars egna avhandlingsarbete rörde kardiovaskulär påverkan under olika stimuli, bl.a. under HFOV, som då applicerades för första gången i Sverige i form av en hembyggd pistong HFOV. Fortsatt forskning inom respiration handlade bl.a. om att utveckla nya ventilationsmetoder och studier av andningsreglering. Han bidrog till att börja behandla patienter med hjälp av frenikus-pacemaker, en verksamhet i Uppsala som idag attraherar patienter från övriga Sverige och utlandet.

Gunnar var en av de första som initierade strukturerade uppföljningar av mycket för tidigt födda barn vilket ledde till avhandlingar inom både sjukgymnastik, logopedi och psykologi. Han deltog aktivt i den första svenska nationella uppföljningsstudien av barn med extremt låg födelsevikt, den så kallade 1000-gramsstudien.

Gunnar var i högsta grad involverad i standardiseringen av neonatala transporter i Sverige men också inom europeiska samarbetsorganisationer för transporter och kvalitetsregister. Han hade under sin karriär produktivt samarbete med flera internationellt kända forskare i Europa och USA.

Gunnar var en föregångsman inom neonatologin som utan förutfattade meningar rörande vården av nyfödda och underburna barn sökte finna nya metoder att hjälpa dessa barn. Hans arbete vilade på filosofin att varje nyfött barn är en unik individ, med sina speciella förutsättningar till överlevnad, och att vården därför inte enbart kan styras av barnets riskgruppstillhörighet. Hans inställning till vården entusiasmerade en hel avdelning med medarbetare och ligger sannolikt till grund för de goda vårdresultat som presenterats, bl.a. i samband med 1000-gramsstudien och EXPRESS.

Medarbetare inom neonatalvården i Uppsala håller tacksamt i minne den man som startade upp den neonatala intensivvårdsverksamheten i Uppsala.Hans arbete gav både honom och verksamheten internationellt erkännande, både inom kliniska kretsar såväl som vetenskapliga. Som person var han målmedveten, uthållig och noggrann. Han hade stor arbetskapacitet och var en faderlig och omtänksam person när det gällde medarbetare och patienter. Gunnar var som ledare ständigt närvarande och efter pensioneringen ett ofta välkommet besök på avdelningen.

Gunnar efterlämnar hustru, fyra barn och åtta barnbarn.

 

Erik Normann, verksamhetschef – neonatologi
Akademiska barnsjukhuset, Uppsala

label Akademiska barnsjukhuset , minnesord


Publicerad
2014-05-09 av Magnus Domellöf

forum Kommentarer

Kommentera